Random Ramblings

=Coctail de obsesii si angoase=

O lecţie de geografie contemporană

pe mai 25, 2013

geo_man_III

Nu pot să uit ce profund marcată am rămas în copilărie, după ce-am citit acea povestioară din manualul de geografie de clasa a III-a, ediţia socialistă. Eh, în această poveste, un băieţel, să-i spunem Ionuţ, se afla într-o zi în pădure, la cules de ciuperci, alături de frăţiorul lui mai mic, să-l numim şi pe el Gigel. Şi după ce au umplut un coşuleţ de ciuperci, s-au mai plimbat şi s-au mai jucat oţâră prin pădure. Şi uite aşa, pe nesimţite, vine seara..

Şi aici intervine problema – Ionuţ îşi dă seama că s-au cam rătăcit. Însă într-o sclipire a minţii, îşi aduce aminte că la lecţia de geografie din ziua aceea (dintr-o coincidenţă bizară era şi el în clasa a III-a), tovarăşa le spusese că muşchiul de pe copaci indică întotdeauna nordul. Şi în lumina acestei noi informaţii, Ionuţ a reuşit să găsească drumul afară din pădure şi înapoi la casa părintească din sat.

Marcat el însuşi de această experienţă, şi-a propus ca de atunci încolo să fie întotdeauna atent la lecţiile de geografie, împărtăşindu-i şi lui Gigel acest gând.

În ceea ce mă priveşte, această poveste mi-a alimentat, pentru o bună bucată de timp, mirarea la vederea muşchilor de pe diverse clădiri, muşchi care camuflau foarte bine pereţii inflitraţi de apă.

Tâlcul acelor vremuri era, totuşi, cât se poate de limpede. Cu noţiuni, fie ele şi elementare, de geografie, scapi din capcana unui labirint forestier (şi nu numai) cât ai zice muşchi.

În zilele noastre, în schimb, Ionuţ probabil s-ar fi ofticat că n-are smartphone cu GPS, şi şi-ar fi propus s-o bată la cap mai abitir pe maică-sa, în speranţa că îi va lua mult râvnitul telefon. Pentru că, nu-i aşa, e mai simplu să te întorci acasă sub sfânta oblăduirea a GPS-ului. De unde şi adevărul că nu se compară recunoaşterea vizuală a împrejurimilor şi un minim simţ de orientare în spaţiu, cu precizia hărţilor de pe mobil…

Prin urmare, Ionuţ al zilelor noastre mai mult ca sigur că-şi va seta ca obiectiv nu asimilarea temeinică a cunoştinţelor de geografie (sau orice altă materie din care poţi extrage ceva util pentru viaţa de zi cu zi), ci acumularea constantă de bani. Nu de alta, dar dacă nu are ultima fiţă de telefon riscă să ajungă prostul satului, şi nu i-ar şade bine…

Reclame

4 responses to “O lecţie de geografie contemporană

 1. alinduca spune:

  iooi
  asta in traducere ar insemna ca pe vremea cand erai tu tanara lumea se orienta inca dupa muschi si licheni? si tinerii erau altfel, nu era destrabalarea din ziua de azi…….tare!

 2. Drugwash spune:

  Ba eu cred că Ionuţ al zilelor noastre va fi suficient de matur şi vizionar în gîndire încît să-şi facă un obiectiv din despădurirea masivă a întregului teritoriu al ţării, astfel încît nici un copil să nu se poată rătăci în pădure, eliminînd cu această ocazie Geografia – devenită superfluă – ca materie de studiu, din şcoli. :roll:

 3. Electronice spune:

  Foarte foarte interesant articolul, sa stii ca echipei de la http://www.fancumparaturi.ro/ i-a placut articolul tau si iti va sustine blog-ul intotdeauna, iti multumim !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: