Random Ramblings

=Coctail de obsesii si angoase=

Tutorial de făcut curat

pe noiembrie 26, 2009

Îmi închipui că pentru mulţi dintre voi, a face curat este o adevărată corvoadă. E de înţeles la urma urmei, pentru că nu toată lumea are abilităţi şi înclinaţii spre aşa ceva (ca mine, exemplu). Motiv pentru care m-am hotărât să scriu un mic tutorial pentru toţi cei care se lovesc într-un moment sau altul de această problemă delicată.

Iar dat fiind că mulţi dintre voi v-aţi născut cu microbul dezordinii în sânge (în special soră-mea), mă gândesc că un set de paşi strategici vă va fi mai mult decât util.

1. Întâi de toate – fiecare la locul său. În general, faptul că nu mai ai loc să pui un pahar cu apă pe birou sau nu mai ai unde să păşeşti fără să calci pe haine, e primul indiciu că trebuie să iei măsuri.

 • începe cu hainele – adună-le din toată casa şi apoi triază-le. Cele murdare merg în direcţia maşinii de spălat, cele curate, pe umeraş sau împachetate frumos şi aşezate în dulap.
 • cărţile – fie că eşti amator de beletristică sau self-help book, cărţile stau cel mai comod în bibliotecă. Lasă pe birou sau la capul patului cea pe care o citeşti acum, restul în rafturi dedicate. Preferabil însă nu la grămadă, ci sortate după autor sau domeniu ca să le găseşti uşor.
 • facturile – dacă te cheamă soră-mea sau te asemeni cu ea, facturile la tine acasă sunt de găsit inclusiv în bucătărie. Aşa că strângele frumos pe toate la un loc şi sortează-le după dată şi furnizor. Mai e nevoie să spun care-i avantajul?
 • hârtii, fiţuici, bileţele – dacă ai pe acasă un sertar sau o cutie de pantofi goală, acolo e locul lor. Nu e nimic mai enervant decât să pierzi vremea căutând un bileţel cu un număr de telefon în condiţiile în care toată casa e împânzită de foi de hârtie lăsate la întâmplare.
 • caiete, registre, agende – într-un sertar, ce nu foloseşti în mod curent, sau ordonate pe birou, cele folosite zilnic.
 • pixuri, creioane, markere şi alte rechizite – în suporturile dedicate.
 • încărcătoare, mp3 playere, memory stickuri, aparate foto, cabluri de alimentare – în sertar. Vei ştii tot timpul unde să le cauţi.
 • deodorante, parfumuri, cosmetice – de preferat în dulăpiorul din baie. În lipsa acestuia, orice alt dulăpior (dar nu cel din bucătărie).

2. Acum că ai mai eliberat spaţiul, poţi trece la următorul pas – ştergerea prafului. Deşi există minunea aia de pămătuf de la [am un lapsus] cu care poţi să faci asta, eu recomand o cârpă moale sau o lavetă şi un spray de mobilă. Începe cu zonele greu accesibile (cum ar fi pe dulap sau rafturile bibliotecii) şi termină cu biroul sau servanta. Nu omite bibelourile sau geamurile de la vitrină. Te păcăleşti singur dacă le ocoleşti.

3. A venit momentul să pui mâna pe o perie de covoare, cu care te apleci asupra fiecărui centimetru de covor. Vei fi surprins(ă) de câte fire de păr şi scame vei găsi agăţate în perie. Apoi apucă hotărât aspiratorul şi fă turul casei cu el. Da, asta înseamnă şi pe sub pat sau sub canapea. Nu te culca pe o ureche, fiindcă munca de jos nu s-a termina încă. Lipeşte-te de mop şi ai grijă să nu-ţi scape nicio placă de gresie sau parchet.

4. „Dar baia-i baie. Şi-atunci unde punem baia? În vestibul, în locul frigiderului pe care-l punem în şifonier”, zice Toma Caragiu, dar eu zic că întâi cureţi oglinda, apoi muţi toate ustensilele şi flacoanele în dulăpior, până lustruieşti cada, chiuveta şi servanta de la oglindă. După care ştergi faianţa şi gresia. Iar la final, pui ustensilele, şamponul şi gelurile de duş la locul lor.

5. Cât despre bucătărie, ea se rezolvă în doi timpi şi trei mişcări:  spălat vase – curăţat aragazul şi perete adiacent (dacă există) – debarasat masa – spălat gresie&faianţă. [okay, patru!]

Dacă ai ajuns aici, felicitările mele! Acum poţi să respiri uşurat şi să începi să faci (iar) dezordine!

Reclame

9 responses to “Tutorial de făcut curat

 1. Jimmy spune:

  Dora, stii ca te iubesc :x

  Dimineata la 6 ma apuc sa fac curat!

 2. Mihai spune:

  bine zis obsesii

 3. Io prima oara aspir si dup-aia sterg praful de pe mobila, ca daca le fac invers, iara pot sa-l sterg dupa ce aspir. asa ca… mai bine doar o data. :D

  Eu nu m-am gandit la faza cu peria inainte de aspirat, dar adevar graiesti. ;)

 4. Ai uitat partea cea mai importanta, unde te dezbraci la piele ca sa mearga mai repede.

 5. asti spune:

  vad ca nu sunt singura care a observat ca … „heloooo .. mai intai aspiratul si periatul, si abia mai apoi praful! Ca altfel, poti sa te caci pe el sters praf ;)

 6. Smeagol Jr. spune:

  Asti, mulţumim de limbajul colorat. Stai jos, 2!

 7. Mac-Mac spune:

  Uite că, fără să vrei, ai reuşit să strângi şi rahatul „făcut” de Asti! :D Chiar ai talent, fără şagă!!! :)) Nu uita însă că, în Marea Dezordine, adesea, se instalează aproape firesc, NOUA ORDINE! :D

 8. […] 12/02/2009 in Recomandari, Romania, bancuri, funny | Tags: amuzant, azi, chestii, cocos, curatenie, minte, persoane, tutorial, unii Un tutorial de facut curatenie puteti gasi aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: