Vine o vreme in viata unui om cand bucataria se afla sub asediul vaselor nespalate, ocazie cu care constata ca pe toate farfuriile exista diverse urme de grasime provenite de la cartofi prajiti, ochiuri de ou sau omleta, sosuri de toate felurile, mustar si mici etc. Iar asta inseamna ca, desi a incercat sa fenteze activitatile ce presupun prezenta in bucatarie, prin comandarea excesiva de pizza, ele, vasele – tacamuri, farfurii, castroane, tigai etc – tot s-au strans ca pentru o saptamana.

Ce e de facut?

Solutia pare simpla si la indemana oricui, dar in realitate, daca nu te cheama Dora sau daca nu ai o masina de spalat vase, aceasta treaba ti se va parea o adevarata corvoada. Prin urmare, am decis sa vin in intampinarea nefericitilor in carca carora apasa aceasta responsabilitate la sfarsit de saptamana, printr-un ghid „Cum sa speli corect vasele”, ghid pe cat de simplu, pe atat de eficient.

Intai de toate nu plecam la vanatoare fara pusca. Iar in cazul de fata, avem intotdeauna nevoie de: o laveta, un burete, eventual un burete metalic, si categoric, detergent de vase.

In practica, exista doua metode de a spala vasele:

a) Cu chiuveta plina cu apa

1. Se umple chiuveta de apa calda, avand grija sa nu dea pe din-afara
2. Se toarna in apa o cantitate apreciabila de detergent
3. In tot acest timp, se procedeaza la organizarea vaselor: toate tacamurile la un loc; farfuriile separat, castroane, oale, tigai, aceasta fiind si ordinea in care se spala; canile si paharele trebuie lasate la final
4. Se iau tacamurile si se pun in apa cu detergent. Se lasa cateva secunde, dupa care se iau cate 2 tacamuri de acelasi fel (3 pentru avansati) si se spala bine cu buretele, avand grija, mai ales la furculite, sa nu ramana reziduuri printre dinti; dupa care se pun cu grija pe masa (sau scaun sau orice alt loc liber disponibil)
5. Urmeaza farfuriile care, dupa ce sunt lasat circa 1 minut la inmuiat (intrucat grasimea este deja intarita), se spala energic cu buretele, pana ce auzim un scartait usor cand dam cu degetul pe ele.
6. Castroanele, in functie de cat de jegoase sunt, se lasa intre 1 si 2 minute (timp in care putem citi 3 pagini din Timis Expres). Dupa acest interval, se spala normal cu buretele, pana auzim acelasi scartait ca la farfurii. In cazul in care castronul este de plastic, se adauga suplimentar detergent, intrucat acestea sunt mai delicate, iar grasimea nu se lasa asa de usor data deoparte.
7. Oalele reprezinta o categorie aparte si necesita tratament special, intrucat de cele mai multe ori prezinta pe fund mancare arsa (numita, dupa caz, accident gastronomic sau catastrofa, daca treaba e groasa). Asta inseamna ca i. au nevoie de mai multe minute de inmuiere in apa calda (intre 3 si 5 minute, timp in care rezolvam sudoku din ziarul mai sus amintit) si ii. in cazul in care murdaria nu iasa prin frecarea energica cu buretele normal, scoatem artileria grea, adica buretele metalic. Mare grija daca oala este din teflon! Daca este asa, atunci o umplem cu apa fierbinte in care turnam detergent si o lasam sa stea jumatate de ora, dupa care reluam procesul de spalare cu buretele.
8. Tigaile sunt in general din teflon, deci au nevoie de 5-7 minute pentru a se inmuia (luam pliantul de la Kaufland la lecturat), dupa care, cu buretele, se curata usor.
9. Cand toate vasele au fost spalate, se goleste si se curata chiuveta, dupa care se da drumul la apa rece, sub jetul careia se clatesc in aceeasi ordine vasele si se pun in uscator.
10. Paharele si canile se spala separat cu un burete imbibat bine in detergent, in apa calduta, se clatesc cu apa rece, dupa care se pun la uscat cu gura in jos, pentru a evita formarea unei pelicule pe fundul acestora, datorita evaporarii apei.

b) Sub jet continuu de apa

1. Se respecta ordinea si indicatiile mentionate anterior, cu diferenta ca va trebui sa abuzam de buretele metalic. Vasele se clatesc imediat dupa spalate si se pun direct in uscator.

Tips and tricks

1. Utilizarea buretelui metalic nu trebuie facuta cu exces de zel, intrucat exista riscul ca, odata cu grasimea, sa indepartam si un strat de smalt/vopsea de pe vase.
2. Cutitele se spala primele, intrucat contactul prelungit cu apa le oxideaza si le afecteaza eficienta.
3. Paharele trebuie manuite cu grija, pentru a nu ne lasa amprentele pe sticla; de asemenea, este indicat ca dupa clatire sa le asezam pe un prosop moale, care sa le permita sa respire, pentru a nu lasa urme. In cazul in care nu avem la indemana un propop, putem utiliza si pliantul de la Kaufland.

Urmand aceste sfaturi simple, vom avea in scurt timp vase curate si gata de a fi (iar) murdarite!