Random Ramblings

=Coctail de obsesii si angoase=

Amazee vs Amazon

pe Aprilie 22, 2009

Amazon.com, grandul e-commerce-ului, s-a luat la tranta cu baby Amazee, un start-up ce aduce laolalta oameni, idei si proiecte, care nici nu a apucat sa implineasca doi anisori de existenta. Motivul? In urechile mai marilor de la Amazon, Amazee suna cam la fel, iar oamenii pot fi usor indusi in eroare de aceasta asemanare. Asa ca i-au dat pe cei de la Amazee in judecata, solicitandu-le schimbarea numelui.

Acum mie, la fel ca altor persoane de buna credinta, nu mi se pare corect lucrul asta. Personal, il consider un fel de publicity stunt. Si am destule motive sa cred ca procesul intentat e nefondat.

Intai de toate, nu doar ca se scrie diferit, dar nici macar pronuntia nu e asemanatoare (aemazon vs aemaizi). Aici, unii ar obiecta ca in limba germana, Amazee se citeste Amaze, ceea ce aduce oarecum cu Amazon. Dar chestia asta nu mi se pare ca sta in picioare. Tot e diferenta de nuanta. „E” nu suna nici pe departe la fel ca „ON”. In al doilea rand, logo-urile sunt complet diferite. Trei, domeniile de activitate sunt iarasi diferite. Amazon e site de e-commerce si toata lumea stie cu ce se mananca. Amazee in schimb este un site de colaborare sociala, unde lumea vine cu idei, initiaza proiecte, se implica, vrea o schimbare.

Singura asemanare e trunchiul AMAZ. Dar hei, Amazon nu si-a inregistrat acest grup de litere, astfel incat nimeni sa nu il poata folosi (ar fi si culmea). Pe langa asta, denumirea deriva de la cu totul altceva in fiecare caz: Amazon nu cred ca mai e cazul sa spun de unde provine, iar Amazee e derivat din englezescul „amazing”. Amazee is amazing, not Amazon!

Trender Pepe spune ca e vorba de brand. Parerea mea este totusi aceea ca Amazon si-a creat o imagine mult prea puternica pentru a putea fi confundat cu Amazee. Brand recognition-ul functioneaza. Sau ar trebui sa functioneze. Ca sa nu mai spun ca internautii in cautare de Amazon nu vor ajunge niciodata pe Amazee. Aaa, si inca o chestie. Un incepator presupun ca primul site pe care intra e google. Care google, in momentul in care va da search dupa Amazon, nu va oferi ca sugestie Amazee. Si viceversa.

Voi ce ziceti? Ati confunda(t) Amazee cu Amazon?

via Trender

Anunțuri

3 responses to “Amazee vs Amazon

  1. dAImon spune:

    zic ca-s idioti Amazon.

  2. Se pare ca au renuntat la proces. Cel putin la cel din Elvetia (Europa)… Pentru piata din USA insa sunt dispute si Amazon se tine tare! :-(

  3. Smeagol Jr. spune:

    Amazon se plictiseste. Sa-si ia un chipmunk, poate-i alina suferinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: